Om Blodpudding
Blodpudding. Smaka på namnet. Kanske inte vegetarianens favoritmat men mycket populär hos väldigt många andra. Säg blodpudding och tankarna förs till nyttigheter, god smak, sirap och rårörda lingon. I Sverige nämns blodpudding för första gången i Cajsa Wargs kokbok från 1755. Under 40-talet krisår serverades blodpudding med lingonsylt i många svenska familjer och på 70-talet kallade man rätten för radhusbiff. Nu på 00-talet ser vi en trend som visar att puddingen blir alltmer eftertraktad och respekterad.
En riktig liten pudding!
Blodpudding är en maträtt som innehåller svinblod, mjölk, rådmjöl, späcktärningar öl eller svagdricka och sirap. Den är kryddad med lök, kryddpeppar och mejram. Smeten hälls i form och sätts sedan i ett vattenbad i ugnen.
Hundens bästa vän
Det är inte bara människor som tycker om blodpudding. Torkad blodpudding är som godis för din hund. Skär upp små bitar och lägg dem på en plåt. Sätt in plåten i 100 graders ugnsvärme i en timme. Låt blodpuddingbitarna svalna. Mums!
Frågor och svar
Går det att frysa blodpudding?
Ja, i ca 3-4 månader.
Hur länge håller blodpuddingen efter att man öppnat förpackningen?
Blodpudding håller sig ca 3-4 dagar i kylskåp.
Kan man äta rå blodpudding?
Ja, det går bra.